Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-09@05:09:08 GMT

سلحشوری عارفانه

تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۳۰۵۷۹۸

سلحشوری عارفانه

  چه جای حیرت است وقتی مردان بسیاری در ایران و جهان می‌شناسیم كه در كنار فعالیت‌های سیاسی، رهبری انقلاب‌ها و احزاب و مبارزات چریكی، دست بر آتش هنر گرفته‌ بوده‌اند و ‌آثاری در قالب شعر و نقاشی و عكس و مجسمه از آنها باقی‌ مانده است. از بنیانگذار و رهبر انقلاب اسلامی ایران بگیرید تا شهید مصطفی چمران كه در سالگرد شهادتش هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

درباره نقاشی‌های به‌ جا مانده از دكتر مصطفی چمران اما این نكته قابل‌ اعتناست كه ضمن لطافت‌های شاعرانه و ظرافت‌های هنرمندانه، روح سلحشوری را می‌توان به‌ وضوح دید. در تک‌ تک آثار دكتر چمران حتی وقتی تک‌ درختی به تصویر كشیده شده، مقاومت و پایداری و روحیه سلحشوری با وزش یك تندباد تداعی می‌شود یا همین‌طور وقتی عناصری چون شمع، كبوتر، قلب، دریا یا آسمان را به نمایش می‌گذارد باز رنگ‌ها، تركیب‌بندی و خطوط یا مضمون كلی اثر از شاعرانگی و زیبایی آن‌ سوتر می‌رود و به ساحت حماسه ورود پیدا می‌كند. مهدی چمران برادر مصطفی چمران در گفت‌ و گویی توضیح داده بود دكتر چمران نزد استاد صانعی خوشنویسی را آموخته بود و استاد نقاشی او هم مرحوم ارژنگی، یكی از شاگردان كمال‌ الملك بود. مهدی چمران تعریف كرده استاد صانعی در خیابان بوذرجمهری دفتری داشت و عصرها آنجا خط و نقاشی كار می‌کرد و استاد ارژنگی در دارالفنون استاد مهدی و مصطفی بود. مهدی و عباس، نقاشی و خط را خوب آموخته بودند اما هنر مصطفی تمجیدهای بیشتری دریافت می‌كرد. شهید مصطفی چمران بیش از 12 تابلو نقاشی با موضوعات عرفانی، مذهبی و حماسی ترسیم كرده كه شش تابلو را توانست تا زمان حیات خود كامل كند. او عكاسی هم می‌كرد. برادرش مهدی دراین‌باره گفته است: «دكتر چمران عكاس ماهری بود. اسلایدهای زیبا و جالبی از مناظر طبیعی لبنان و ایران گرفته،حدود 600 اسلاید. عكس‌های خوبی هم از خرابی‌های لبنان و جنگ آنجا دارد و همین‌طور عكس‌هایی از جنگ ایران و عراق. شهید چمران اغلب دوربینش را همراه داشت. این دوربین مدتی در جبهه‌ها گم‌شده بود اما بعد پیدا شد، یعنی بعد از شهادتش دوباره به دست ما رسید.» عكس‌هایی كه دكتر چمران گرفته همچنان در دسترس نیست اما نقاشی‌های او بارها به نمایش درآمده‌اند. در ادامه چند نمونه از نقاشی‌های دكتر چمران را می‌بینیم كه هرکدام روایتی دارند؛ روایتی كه از شكل‌گیری اثر شنیده و خوانده‌ایم یا روایتی كه اثر در تلاش عرضه و انتقال آن است.  
این تابلو به‌نام انفجار نور شناخته می‌شود. روایتی است كه تابلوی انفجار نور را شهید چمران برای همسرش، تامسن كنستانس هیمن كشیده و روایتی دیگری وجود دارد كه بعد از كشیدن این تابلو، همسر شهید كه نام پروانه را برای خودش انتخاب كرده بود، به مصطفی 29 ساله گفته بود حتی اگر به درون آتش بروی با تو خواهم آمد.
هرکدام از این روایت‌ها صحت داشته باشد، در این ماجرا تغییری ایجاد نمی‌كند كه دكتر چمران وقتی عناصری مانند شمع را كه نماد عشق و دلدادگی‌ است، نقاشی می‌كند در موقعیت انفجاری آن را به نماد روشنگری بدل می‌كند و مفهوم آگاهی و پایداری را تجسم می‌بخشد.


   
یك نقاشی كاملا نمادین؛ انفجار قلب اثری است كه دكتر چمران با تكنیك رنگ‌روغن آن را آفریده و قلبی سرخ را نمایش می‌دهد كه منفجرشده چنان‌که یك بمب یا یك ماده منفجر قدرتمند به انفجار می‌رسد. بالای این قلب دوطبقه غبار انفجاری دیده می‌شد كه نه دودآلود است و نه خاكستری و چرك. انفجار قلب در نگاه شهید چمران پرخون است و قدرتمند. این انفجار از شوقی بزرگ حكایت دارد كه نمی‌تواند نتیجه و برآمده از یك عشق معمول و زمینی باشد؛ تردید نیست كه این بار هم شهید چمران به سلحشوری و پایداری و خروش اشاره دارد كه برآمده از عشق و شوری بزرگ و آسمانی است.

     
یكی از نقاشی‌های تكنیكی دكتر چمران درختی است كه در وزش تندباد مقاومت می‌كند. تنه و ساقه‌های درخت محكم و استوار هستند و فقط سوی برگ‌هاست كه وزش تندباد را به اطلاع تماشاگر می‌رساند. این نقاشی با تكنیك رنگ‌ روغن كشیده شده و پرتابه رنگ‌ها به یک‌ سوی مشخص و مسیر حركت تندباد در تضاد با ایستایی تنه درخت بازهم تلاشی بصری است برای به تصویر كشیدن مفهوم ایستادگی، پایداری، مقاومت و سلحشوری. شاید این نقاشی به لحاظ سبك و سیاق اجرایی با دیگر آثار شهید چمران تفاوت‌هایی داشته باشد اما مضمون و مفهومی كه ارائه می‌دهد در همان دسته‌بندی متأثر از نگاه و اندیشه شهید جای می‌گیرد.

 
روایتی هست از این‌كه وقتی دكتر چمران 16 ساله بود این تمثال را از حضرت علی(ع) نقاشی كرده بود. كسی نیست كه درباره عشق و ارادت ویژه شهید چمران به امام علی(ع) بی‌خبر باشد اما شاید كمتر كسی بداند كه او در مجموعه نقاشی‌هایش تمثال هم داشته است. وقتی بخشی از دست‌نگاشته‌های شهید چمران در مورد حضرت علی(ع) جمع‌آوری و تحت عنوان كتابی به‌نام «علی زیباترین سروده هستی» به چاپ رسید، این تمثال نیز آنجا به نمایش درآمد. از آنجا که این تنها تمثال به‌جامانده در نقاشی‌های شهید چمران است به نظر می‌رسد بعدها او به تصویر و ترسیم كردن اندیشه شیعی بیشتر تمایل پیدا کرده بود.

 
آسمان، دریای خروشان و پرواز، نمادهای تکرارشونده در آثار شهید چمران هستند و اینجا در كنار هم و در تركیب با یكدیگر به نمایش درآمده‌اند ضمن این‌كه خطوط رنگی با دستان دكتر چمران، تحرك را به تصویر هدیه‌ كرده‌اند. مسیر حركتی رنگ‌ها، بازی رنگ و نور به‌ علاوه تضاد بین خروش دریا و گشودگی آسمان یك پیوند معنادار بین زمین و آسمان در این تابلو ایجاد كرده است. جایی كه خروش دریا به آسمان نزدیك می‌شود، خطوط به مینیاتور و ظرافت‌های آن شباهت پیدا می‌كند و آسمان تركیبی ساده از چندرنگ است كه در مقابل خروش و تیرگی دریا، آرامش و نور را نوید می‌دهد.   آذر مهاجر - ادبیات و هنر / روزنامه جام جم 

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: شهید مصطفی چمران نقاشی عکاسی شهادت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۰۵۷۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش محمد مهاجری به زندانی شدن یک وکیل دادگستری /یکسوی دعوا سعیدمرتضوی است و یکسو وکیلی شریف!

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمد مهاجری فعال سیاسی اصولگرا در کانال تلگرامی خود نوشت؛

دیروز آقای مصطفی ترک همدانی وکیل محترم دادگستری با محکوم شدن بخاطر شکایت مربوط به ۱۰ سال قبل سعید مرتضوی روانه زندان اوین شد تا دوره حبس ۹۱ روزه خود را سپری کند.

به گواهی بسیاری از کسانی که او را می‌شناسند، ترک همدانی فردی متدین، متعهد، مسلط به حرفه وکالت، باسواد و دلسوز است و با وجود سنگ اندازیها و مزاحمت‌های فراوان در دولت احمدی نژاد، از انجام وظایف خود باز نماند.

اطلاعات حقوقی من قطعا ناقص است اما ضمن احترام به روند قضایی طی شده ، به شهادت دوستان حقوقدان، حق ترک همدانی این نبود که امروز پشت میله های زندان باشد.

عناوین انشاء شده در مجموعه قوانین کیفری تحت عنوان جرم و مجازات از دو جنبه‌ مختلف قابل توجه هستند،از یک سو تکلیفی است که هریک از شهروندان با آن روبه‌رو هستند و از طرفی حقوقی است که حاکمیت به منزله‌ی قائم مقام ملت در راستای انتظام جامعه در مقام استیفاء از آن برآمده با تحمیل مجازات بر ناقضان قانون دیده می‌شود.پیرو چنین قاعده‌ای به همان میزان که قانون حکومت و شهروندان را به رعایت مقررات الزام می‌دارد حقوقی نیز برای طرفین منازعه تعریف می کند .

تصویر نهایی تحقق این قاعده در عدالت از جنبه های مختلف اجتماعی و قضایی به منصه ظهور می رسد با این وصف آنچه که اخیرا برای آقای مصطفی ترک همدانی رخ داده قابل نقد است‌.

وی در کسوت وکیل دادگستری دارای یک وظیفه صنفی و ذاتی‌ در جهت دفاع از حقوق عامه‌ ملت است که این امر در قالب نقد عمکرد حاکمیت و ابواب جمعی وابسته به ارکان حکومت خاصه دستگاه قضایی تبلور می‌یابد.

بدون تردید توقعی که مردم از قضات در قانون‌مداری و تمکین به قانون دارند خیلی بیشتر از سایر شهروندان است . لذا چنانچه شخصی که سابقه‌ قضاوت و دادستانی در دستگاه قضا دارد علیرغم اشراف بر موازین قانونی در مسئولیت اجرایی مقررات را نادیده بگیرد بی شک عملکرد وی قابل نقد است چرا که در چنین فرضی سنگ روی سنگ بند نمی‌شود. لذا عطف به همان تکلیف صنفی و ذاتی مصطفی ترک همدانی مراتب لزوم رعایت قانون را متذکر شده، دادستان سابق (سعید مرتضوی) را به تمکین از قانون دعوت می‌کند.

با این وصف ضمن اشاره به این امر که مجموعه مطالب منتشر شده از سوی این وکیل دادگستری پیش از آنکه جنبه خبری و رسانه ای داشته باشد تا در قالب نشر اکاذیب واجد عنصر قانونی این جرم تلقی گردد شرح ماوقعی است مستند به اسنادی که در اداره ثبت شرکت‌ها ثبت شده و لذا واجد وصف اسناد رسمی است و نکته جالب آنجاست که شاکی پرونده وی یعنی سعید مرتضوی پیشتر به موجب همین مستندات محکوم شده است .

حال که دست بر قضا اعاده دادرسی مرتضوی پذیرفته و برائت حاصل کرده منصفانه نیست که حکم برائت وی را دلیلی برای محکومیت دیگری قرار دهیم،چرا که بدین سان چهره ی عدالت از آن زیبایی که برای آن تصور می شود دور خواهد شد .

سعید مرتضوی نزد افکار عمومی شناخته شده است و داوری مردم درباره او بسیار روشن است. ترک همدانی را هم خواص،خوب می شناسند و خلوص نیست و صفایش را می دانند.

امیدوارم قوه قضاییه که در دوسال اخیر اصلاحات پرشتابی را در دوره ریاست جناب آقای محسنی اژه ای آغاز کرده و تصویری موجه از این قوه را در برابر دیدگان ملت قرار داده، اجازه ندهد با چنین اتفاقی کام عدالت تلخ شود.

یکسوی دعوا سعیدمرتضوی است و یکسو وکیلی شریف که زندانی شده. تا بزرگان قضا را زین دو نفر، با که عنایت باشد.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903320

دیگر خبرها

  • بهره‌برداری از دوربرگردان غیرهمسطح بلوار چمران شیراز
  • عشق ماشین این آدم ها را «ولت پارک» کرد | لذت چند دقیقه رانندگی پشت فرمان ماشین های لاکچری
  • تقدیر از اقدام برجسته بانک سپه در مدیریت یارانه پرداختی دولت در حوزه آرد و نان
  • اشک‌های بامزه چمران در شورای شهر تهران
  • تصاویر کمتر دیده شده از مصطفی زمانی و خانم بازیگر در یک فیلم سینمایی |‌ زمان اکران اعلام شد
  • روایتی متفاوت از مصطفی رحماندوست درباره ننه سرما + فیلم
  • نمایشگاه آثار هنری هنرجویان هنرستان هنر‌های زیبای دختران یزد
  • دسترسی بزرگراه همت غرب از بزرگراه چمران شمال
  • واکنش محمد مهاجری به زندانی شدن یک وکیل دادگستری /یکسوی دعوا سعیدمرتضوی است و یکسو وکیلی شریف!
  • آغاز عملیات احداث پل دوربرگردان شمال به شمال بزرگراه شهید چمران