Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-09@08:27:05 GMT

کرامت مصطفی

تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۳۰۴۰۸۳

کرامت مصطفی

مصطفی چمران را دانشمندی می‌شناسیم که لباس چریک به تن کرده، در لبنان جنگید و مبارز تربیت کرد. با آغاز جنگ تحمیلی علیه ایران، به وطن بازگشت و فرمانده جنگ‌های نامنظم شد. گاهی نیایش‌های عارفانه و عاشقانه‌اش را نیز خوانده‌ایم و همین.

اما مصطفی چمران پیش از آنکه یک دانشمند فیزیک پلاسما و یا چریک جهانشهر باشد، انسان مسلمانی است که دغدغه دین، فرهنگ و تربیت دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شخصیت چمران را نباید در جنگاوری خلاصه کرد، او را می‌توان فراتر از آنچه شنیده‌ایم، در میدان مبارزه فرهنگی نیز شناخت.

الشیخ یوسف حسین؛ دوست، همراه و همرزم شهید دکتر مصطفی چمران است، او در جنوب لبنان زندگی می‌کند. این گفت‌وگو حاصل تماس من با ایشان در لبنان است.

آقای یوسف حسین برای ما از مصطفایی گفت که در دوران دوستی‌اش شناخته است. این گفت‌وگو را بخوانید.

چگونه با مصطفی چمران آشنا شدید؟

 من در سال ۱۹۷۲ میلادی برای تدریس در مدرسه فنی که دکتر چمران مدیر آن بود، به جنوب لبنان رفتم. آن زمان یک جوان ۲۰ ساله بودم که از دیگران درباره «چمران» شنیده بودم. در آن مدرسه مردی را دیدم که سرشار از انسانیت، محبت، شجاعت و علم بود. از همان لحظه اولی که او را شناختم شیفته ویژگی‌های اخلاقی دکتر چمران شدم. محبتی که چمران به دانش‌آموزان مدرسه داشت را من در طول سال‌های عمرم در رفتار پدر و مادر کسی ندیدم، او سرشار از محبت بود. این آشنایی زمینه یک همکاری هفت ساله با دکتر در آن مدرسه بود. شبانه‌روز و در همه فصل‌ها و ماه‌ها همراه او بودم.

در ایران و شاید لبنان شهید چمران را با عملیات‌های چریکی و مبارزات در میدان جنگ می‌شناسند، برنامه‌های فرهنگی دکتر در لبنان بر چه محوری استوار بود؟

 شعار آقای چمران برای تأسیس مدرسه‌ای که بیشتر شاگردان آن یتیمان و فقرا بودند این بود که می‌خواهم این مدرسه کارخانه «انسان‌سازی» باشد. از نظر او مدرسه فقط محل آموزش نبود، بلکه در کنار آموزش محلی برای پرورش و تربیت نیز بود. به همین دلیل برخی معلم‌های آلمانی آن مدرسه که وابستگی‌های فکری خاصی هم داشتند، می‌گفتند که اینجا اول مدرسه دینی است بعد فنی. برای دکتر، تربیت دینی و فرهنگی دانش‌آموزان اولویت داشت. روش شهید در تربیت دانش‌آموزان روش معصومین(ع) و قرآن بود و فعالیت فرهنگی دکتر بر دین و تربیت استوار بود.

چرا دکتر چمران چنین رویکرد فرهنگی داشت؟

 اولویت تربیت دینی و بعد علمی دانش‌آموزان، برگرفته از نظر امام موسی صدر بود. عقیده امام موسی صدر و چمران این بود که انسان و انسانیت مهم‌ترین مسئله در این دنیاست، زیرا انسان خلیفه‌الله است. انسان در صورتی خلیفه‌الله می‌شود که بافرهنگ، معتقد به خدا، موحد و اندیشمند باشد زیرا هدف خلقت انسان رشد و تعالی اخلاقی و معنوی است. به عقیده من رسیدن به این مرحله، ایدئولوژی همه انسان‌ها در شرق و غرب عالم است. بر همین مبنا عدالت و انسان‌دوستی ایدئولوژی چمران بود.

فعالیت‌های فرهنگی و نگاه ویژه دکتر به مباحث تربیتی چه تأثیری در جامعه لبنان گذاشت؟

 شهید چمران سیره و زندگی عجیبی داشت. او برای تحقق آرمان‌هایش از هیچ کوششی دریغ نمی‌کرد. او برای شاگردان مدرسه مانند پدر بود. پدر معنوی و حقیقی و مربی همه دانش‌آموزان بود. چمران در تربیت فرزندان لبنان علاوه بر قانون تربیتی و آموزشی، محبتی سرشار داشت. دکتر در کنار تعلیم و تعلم، از حقوق شهروندی و مادی دانش‌آموزان دفاع می‌کرد و برای داشتن زندگی آرام آن‌ها می‌جنگید. اسرائیل در آن زمان جنوب را مدام بمباران می‌کرد و اطراف مدرسه نیز مستثنا نبود. شهید چمران دفاع از حق و حقانیت را به دانش‌آموزان آموزش می‌داد و خودش معلم عملی آن‌ها بود. او معلم عملی حق‌طلبی بود. چمران با چشمه جوشان محبتش دیگران و دانش‌آموزان را شیفته خود کرده بود. در مدرسه ما، دانش‌آموزان یتیمی بودند که روزهای تعطیل جایی برای رفتن نداشتند. شهید در همان دو اتاقی که کنار مدرسه داشت، با دستان خودش برای آن‌ها غذا می‌پخت و آن‌ها را به خانه‌اش دعوت می‌کرد تا محرومیت عاطفی آن‌ها را جبران کند. بسیار مراقب بود تا فاصله طبقاتی میان دانش‌آموزان آزاردهنده نباشد و کسانی که محرومیت مالی داشتند دلخور نشوند. در همان سال‌های تدریسم به ایشان پیشنهاد کردم تا در مدرسه فروشگاه کوچکی برای فروش تنقلات و مایحتاج دانش‌آموزان تأسیس کنیم، دکتر مخالفت کرد و گفت یتیمان و فقرا نمی‌توانند شکلات و تنقلات تهیه کنند و وقتی می‌بینند همکلاسی و دوستان تنقلات می‌خرند و آن‌ها قدرت خرید ندارند ما بعداً در تربیت بچه‌ها به مشکل می‌خوریم. او از غذایی می‌خورد که شاگردانش می‌خوردند. بعضی وقت‌ها غذایی پخته می‌شد که شهید دوست نداشت اما می‌گفت من به خاطر رعایت عدالت از همان غذا می‌خورم. او کنار بچه‌ها می‌نشست و با دانش‌آموزانش غذا می‌خورد و در اوقات فراغت با آن‌ها فوتبال بازی می‌کرد. موقع نماز در آخرین صف نماز جماعت می‌ایستاد و طوری رفتار می‌کرد که گاهی شاگردان تازه‌وارد نمی‌دانستند او مدیر است یا کارمند جزء.

شهید چمران چه ارتباطاتی با چهره‌های فرهنگی لبنان برای تحقق آرمان‌هایش داشت؟

 ارتباط آقای چمران فقط با امام موسی صدر بود. امام موسی صدر یک برنامه جامع برای همه جهان اسلام داشت و با امام خمینی(ره) و شهرهای نجف و قم هماهنگ بود. برنامه اساسی امام موسی ایجاد جو معنوی و فرهنگی برای تشکیلات مقاومت بر ضد اسرائیل بود. برنامه‌های سری تشکیلات و نظم ‌بخشیدن به برنامه‌های جوانان روستاهای جنوب لبنان وظیفه چمران بود. تربیت کادر نظامی، فرهنگی و اقتصادی جریان مقاومت برنامه‌ای بود که چمران عهده‌دار آن بود و کاری بسیار پیچیده بود زیرا دولت لبنان اجازه فعالیت برای تشکیلات مقاومت به کسی نمی‌داد. بیشتر جوانان در گروه‌های سیاسی چپ و راست عضو بودند و امام موسی صدر و چمران تلاش می‌کردند با تربیت دینی و برنامه‌های فرهنگی آن‌ها را جذب جریان مقاومت کنند. دولت لبنان تحت سیطره استعمار فرانسوی و آمریکایی بود و فعالیت‌های چمران با وجود سخت‌گیری‌های دولتی بسیار محدود بود. اما تلاش‌های چمران به نتیجه رسید و جوانان از گروه‌های سیاسی جذب جریان امام موسی صدر و چمران شده و جریان مقاومت را تقویت کردند. موفقیتی که امروز جریان مقاومت لبنان به رهبری سیدحسن نصرالله کسب کرده است، امتداد جریان فرهنگی صدر و چمران است.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: دکتر مصطفی چمران امام موسی صدر جریان مقاومت دانش آموزان مصطفی چمران صدر و چمران شهید چمران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۰۴۰۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کمبود ۷۰ هزار مشاور و نیروی پرورشی در مدارس 

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، حجت‌الاسلام محمدحسین پورثانی، معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش در یک برنامه تلویزیونی، با بیان اینکه در سال ۱۳۸۵ قانون احیای معاونت پرورشی و تربیت‌بدنی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید گفت: بعد از ۱۸ سال که از این قانون می‌گذرد هنوز هم می‌گوییم معاونت پرورشی آن‌چنان که باید باشد نیست.

کمبود ۷۰ هزار مشاور و نیروی پرورشی در مدارس 

وی با بیان اینکه در هجده سالی که بعد از قانون احیا می‌گذرد تقریبا یک بار جذب مربی پرورشی داشتیم ادامه داد: سایر جذب‌هایی که در حوزه مربی پرورشی و مشاور صورت گرفته، در حد سالی ۷۰۰ ـ۸۰۰ نفر بوده، امروز تقریبا ۴۵ هزار نیروی پرورشی و مشاور داریم و حدود ۷۰ هزار کمبود نیرو داریم.

مربیان پرورشی از ابزار لازم برای تربیت دانش‌آموزان بهره‌مند نیستند

معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه اکثر فضا‌های پرورشی متروکه شده بودند گفت: تقریبا ۳۴۶ اردوگاه دانش‌آموزی داریم. در بحث محتوا نیز حوزه پرورشی نه به صورت صد درصد، اما در بسیاری مواقع به حوزه‌ای کناردستی و کیفیت‌بخشی تبدیل شده است، مربیان پرورشی در مدارس از ابزار لازم برای تربیت دانش‌آموزان بهره‌مند نیستند بنابراین در عنصر محتوا، نیروی انسانی و فضا که سه ضلع اصلی کار تربیتی هستند مشکل و کمبود داریم و تا رسیدن به حد مطلوب فاصله داریم.

پورثانی با بیان اینکه ۱۱۲ هزار مدرسه و ۶۰۰ هزار کلاس درس و حدود یک میلیون فرهنگی داریم افزود: رهبر معظم انقلاب فرموده بودند دستگاه آموزش و پرورش با بقیه دستگاه‌ها قابل مقایسه نیست، بقیه دستگاه‌ها نیرو را استفاده می‌کنند ولی وزارت آموزش و پرورش نیروی انسانی را تربیت می‌کند.

وی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب همچنین فرموده بودند مصالح کشور و نکات دیگر را معاونت پرورشی با رویکرد عقلانی برای دانش‌آموزان جا بیاندازد ادامه داد: ما نه فقط گروه‌های مردمی بلکه از نهاد‌های انقلابی و گروه‌هایی که دغدغه تربیت دارند، استقبال می‌کنیم. 

معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به برنامه هفتم توسعه عنوان کرد: طبق دستورالعمل اوقات فراغت، برای اولین بار در سال گذشته فضای مدرسه در زمان اوقات فراغت در اختیار گروه‌های مردمی قرار گرفت.

پورثانی با بیان اینکه در حال حاضر ۵۰ هزار گروه دانش‌آموزی جهاد تبیین در کشور وجود دارد گفت: سند تحول بنیادین آموزش و پرورش می‌گوید که کل جریان آموزش و پرورش برای رسیدن به مراتبی از حیات طیبه است. کسانی که سند را نوشته بودند پیشنهاد داده بودند که وزارت آموزش و پرورش به وزارت تربیت رسمی جمهوری اسلامی تغییر نام یابد. در تمامی صفحات مبانی سند تحول یک کلمه به نام آموزش و پرورش پیدا نمی‌کنید و فقط یک کلمه به نام تربیت وجود دارد.

سطح شبهات دانش‌آموزان زیاد، اما عمق کمی دارد

وی با بیان اینکه در هر استان و هر منطقه‌ای که گروه جهادی و مردمی وجود داشته باشد پیگیری لازم برای فعالیتش انجام می‌شود افزود: در ۷۲۰ منطقه کشور، هر منطقه یک معاون پرورشی داریم.

معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه سال گذشته ۵۰۰ هزار دانش‌آموز در اعتکاف دانش‌آموزی شرکت کردند، اظهار کرد: سطح شبهات دانش‌آموزان زیاد، اما عمق کمی دارد، باید اقتضائات دانش‌آموزان درک و برای آن برنامه‌ریزی شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نگاه پلیس به دستگاه تعلیم و تربیت ستودنی است
  • ۱۷۰ مربی برای برگزاری دوره‌های هویت در مدارس مرکزی آموزش دیدند
  • روایتی از شوق همه‌جانبه معلم بروجنی در تربیت نسل آینده
  • آموزش و پرورش به دنبال اجرایی‌ کردن سند تحول بنیادین از مدرسه است
  • آفت مدرسه‌ها آموزش حافظه‌محور است/ مدل جدیدی از تعلیم و تربیت هوشمند و عالمانه را طراحی کرده‌ایم
  • جذب ۳۰ هزار دانشجو‌معلم در سال ۱۴۰۳
  • آغاز ثبت‌نام بیش از ‌۱۹ هزار کلاس اولی‌ در زنجان
  • دیدار با الفبای علم و مهربانی پس از ۲۵ سال
  • کمبود ۷۰ هزار مشاور و نیروی پرورشی در مدارس 
  • نخستین سرویس مدرسه تهران مخصوص بچه‌پولدارها بود